CategoriesFišbajni

Šta su fišbajni (držači kragne) ?

U ovom postu ćemo pisati o aksesoaru koji je neophodan, ali često zanemaren dodatak koji pomaže kragni vaše košulje da dobije dodatnu težinu i oštrinu, a samim tim i ostane opeglana i na mestu tokom čitavog dana.

Kupili ste tu potpuno novu košulju. Sve je savršeno usklađeno, boja i kroj vaše nove košulje ne mogu ostati neprimećeni. Čini se da vaša jakna, dovraga, čak i kravata i džep, savršeno krase tu košulju. Svaki ugao je prav – savršeno skockan ansambl sa ravnim linijama i uglovima.

Međutim, postoji jedan upadljivi detalj. Čini se da vam kragna košulje ne drži pravilan oblik. U stvari, baš kao i sva ostala odeća, kragna košulje će tokom dana izgubiti na čvrstini i neće ispratiti ostatak vašeg ansambla – ono što u početku može izgledati kao zanemarljiv detalj dolazi u prvi plan, jer shvatate da viseći okovratnik ruši ostatak vašeg ansambla. Kao što kažu, plima u usponu podiže sve čamce – i obrnuto je sasvim sigurno tačno. Pa, kako popraviti problem sa kragnom košulje? Šta možete učiniti da kragna košulje uvek izgleda oštro i uspravno? Posegnite za držačem kragne od nerđajućeg čelika.

Šta su tačno držači kragne – fišbajni?

Držači kragne, koji se obično nazivaju fišbajni ili jezičci kragne, su ravni, kruti delovi plastike ili metala koji se nalaze u označenim “džepovima” na zadnjoj strani okovratnika košulje. Svrha fišbajna je da omoguće da vrhovi kragne budu ravni, da se ne gužvaju i ne lome i time omoguće da kragna košuje ostane na mestu tokom čitavog dana.

Držači kragne košulje, osim što imaju važnu ulogu u očuvanju forme, neretko se koriste i kao dragoceni aksesoar, ne samo u smislu poboljšanja izgleda kragne, već i u smislu dodavanja na vrednosti košulje. To je jako bitan detalj koji ne bi trebalo da promakne perfekcionistima koji žele najviše od stila – kada se stave u mali džep specijalno dizajniran za njih sa unutrašnje strane kragne, definitivno daju na savršenosti i na stilu.

Predstavljaju aksesoar za zahtevne korisnike jer osim njihove korisnosti, držači kragne su medju najtraženijim i najidealnijim aksesoarima kao originalan i lep poklon. Ponekad su već zašiveni unutar kragne, što i nije najbolje rešenje jer se mogu deformisati ili polomiti tokom pranja ukoliko su napravljeni od plastike.  Iz tog razloga, napravili smo držače kragne od nerđajućeg čelika koje možete zašiti i ne morate brinuti da li će se deformisati, polomiti ili zadrđati.  

Izbegnite stalnu i neekološku zamenu plastičnih držača kragne već danas!

 

CategoriesKošulje

Vodič za peglanje košulje: Savladajte peglanje u 5 koraka!

Većina ljudi ne uživa u peglanju odeće. Naime, mnogi to smatraju neizbežnom rutinom. Ipak, opeglana garderoba, a naročito košulja, daje vedrinu vašem stilu i igra ključnu ulogu u tome da izgledate sveže, profesionalno i impresivno. 

Mnogi ne znaju kako ispravno da peglaju i upravo zbog toga izbegavaju da se dohvate pegle. U nastavku teksta ispratite jednostavne korake koji će vam pomoći da u potpunosti savladate veštinu peglanja košulje. 

Kako opeglati košulju?

Prvi korak: Za početak, počnite pritiskom na kragnu. Zadnji deo košulje rastegnite preko ravne površine daske za peglanje. Zatim lagano pritisnite peglu na poleđini kragne nekoliko puta dok se ne uverite da je pravilno pritisnuta. Zatim okrenite košulju i učinite isto s prednjom stranom kragne.

peglanje kragne

*Dodatno učvrstite vrhove svoje kragne parom fišbajna koje možete poručiti direktno klikom na ovaj tekst!

Drugi korak: U drugom koraku pređite na rukave košulje. Neka vam postane rutina da počnete da peglate rukave sa zadnje strane. Zatim pređite na prednju stranu rukava. 

peglanje rukava kosulje

Potom rastegnite veće delove rukava preko vrha daske za peglanje. Peglajte prema manžetama. Okrenite košulju i opeglajte prednju stranu, pazeći da činite pažljive, kratke poteze.

peglanje rukava kosulje 2

*Imajte na umu da tokom procesa peglanja različiti delovi odeće zahtevaju različitu temperaturu, stoga budite oprezni pri rukovanju termostatom. 

Treći korak: Kada dobro opeglate rukave i deo kragne, položite zadnji deo košulje što je ravnije moguće na dasku za peglanje. Počnite nežno pritiskati s jedne strane na drugu.

peglanje ramena kosulje

Četvrti korak: Ono što na samom kraju preostaje je jednostavno. Izravnajte zadnji deo košulje kod dugmića i peglom polako pređite preko tog dela. 

peglanje prednje strane kosulje
Potom okrenite prednji deo košulje i zagladite preostale naborane delove. 

peglanje ostatka kosulje

Peti korak: Na samom kraju, okačite košulju na ofinger odmah nakon što ste obavili peglanje. Uvek zakopčajte dugmad košulje.

Peglanje zahteva intenzivnu pažnju jer ukoliko ostavite poneki naboran deo vaša košulja neće dobro izgledati. Pratite navedene korake i uskoro ćete peglati košulje kao profesionalac!

CategoriesFišbajni

Istorijat držača kragne (fišbajna)

Korišćenje držača kragne u velikoj meri je povezano sa istorijom košulja. Istorija fišbajna izvedena je iz evolucije okovratnika košulje i počinje od trenutka kada se ukazala potreba za dodatkom koji će omogućiti da kragna izgleda uredno. Kao i svaki modni aksesoar, držači kragne su evoluirali tokom godina, počev od drvenih verzija koje datiraju još, verovali ili ne, s početka 19. veka. U početku, fišbajni su izrađivani od sedefa, mesinga, slonove i kitove kosti, a nakon toga je usledio prelazak na plastiku i neke od metala.

 

Tokom srednjovekovnog perioda, košulje su se nosile kao donji veš. Ove košulje su bile sa odvojivim kragnama, koje su se vezicom spajale za košulju. To je omogućavalo nošenje iste košulje više dana, bez pranja, a da se pritom samo kragna menja. Vremenom, košulje su kao odevni predmet dobile na značaju, kragne su počele da se ušivaju i postale sastavni deo košulje, a umesto vezica pojavili su se fišbajni kako bi kragnu održali urednom i ravnom!

Zašto nositi držače kragne?

Malo je stvari koje mogu umanjiti celokupan utisak o nečijem izgledu, kao što to mogu oronuli i uvijeni vrhovi kragne na košulji. Sav trud i novac uložen u pažljivo birano odelo, otmenu košulju i elegantnu kravatu mogu pasti u drugi plan ukoliko vam vrhovi kragne „lepršaju“!