CategoriesFišbajni

Istorijat držača kragne (fišbajna)

Korišćenje držača kragne u velikoj meri je povezano sa istorijom košulja. Istorija fišbajna izvedena je iz evolucije okovratnika košulje i počinje od trenutka kada se ukazala potreba za dodatkom koji će omogućiti da kragna izgleda uredno. Kao i svaki modni aksesoar, držači kragne su evoluirali tokom godina, počev od drvenih verzija koje datiraju još, verovali ili ne, s početka 19. veka. U početku, fišbajni su izrađivani od sedefa, mesinga, slonove i kitove kosti, a nakon toga je usledio prelazak na plastiku i neke od metala.

 

Tokom srednjovekovnog perioda, košulje su se nosile kao donji veš. Ove košulje su bile sa odvojivim kragnama, koje su se vezicom spajale za košulju. To je omogućavalo nošenje iste košulje više dana, bez pranja, a da se pritom samo kragna menja. Vremenom, košulje su kao odevni predmet dobile na značaju, kragne su počele da se ušivaju i postale sastavni deo košulje, a umesto vezica pojavili su se fišbajni kako bi kragnu održali urednom i ravnom!

Zašto nositi držače kragne?

Malo je stvari koje mogu umanjiti celokupan utisak o nečijem izgledu, kao što to mogu oronuli i uvijeni vrhovi kragne na košulji. Sav trud i novac uložen u pažljivo birano odelo, otmenu košulju i elegantnu kravatu mogu pasti u drugi plan ukoliko vam vrhovi kragne „lepršaju“!